HTML

Családom és egyéb állatfajták

A blog egy átlagos családfő gyerekekkel, házassággal, iskolával, úgy általában a kispolgári léttel kapcsolatos benyomásairól, magánvéleményéről szól.

Friss topikok

Linkblog

Borsófőzelék

2013.09.13. 13:43 Totja

2013. 09. 12. - Borsófőzelék.jpgTegnap megfőztem életem első borsófőzelékét. Katasztrófának indult, vacsora lett belőle. Ugye azért vetemedtem ilyesmire, mert Sacinak az idén már nem fizetem be az ebédet, és csak kell enni neki valami főtt ételt (nem mellesleg nekünk is). És úgy gondoltam, hogy bővítem a repertoárom borsófőzelékkel. A rántás készítésétől tartottam (okkal), de úgy voltam vele, hogy valahol el kell kezdeni. Szóval felraktam az 1 kg borsót főni, majd el kezdtem a rántást is készíteni. Ahogyan az interneten olvastam, 4 evőkanál (sós) olajhoz adtam 3 evőkanál lisztet. Na, egyrészt nagyon kevésnek tűnt, másrészt a liszt egyből beitta az olajat összeállt. Raktam én hozzá egy kis tejet, meg abból a léből is, amiben a borsó főtt. Kicsit hígabb lett, de más nem nagyon történt. Egy életem, egy halálom, beleöntöttem az egészet a borsóba. Még nagyobb csomók lettek, meg tök híg maradt az egész. (Lehet, hogy elméreteztem a vizet, pedig direkt figyeltem, hogy ne legyen túl sok a borsón.) Telefon muternak, hogy most mi legyen? Közben pedig látom Mariann arcán, hogy azon gondolkodik, hogy hogyan tudnánk megsemmisíteni 1 kg borsót valahol. Anyám egy második rántás elkészítését javasolta. Viszont nekem eszembe jutott, hogy felkészülve a főzésre, az interneten az egyik receptben azt olvastam, hogy 2,5 dl tejben keverjek 3 púpos evőkanál lisztet, és azt adjam a cucchoz. Ez utóbbit választottam. Így volt benne rántás, és habarás is. És csodák csodája, kezdett összeállni az egész. Szépen besűrűsödött, sőt kifejezetten ízlett a kóstolóknak (2 evőkanál cukor is volt a borsólében). Mariann azt mondta, hogy ő pont így szereti.

Nekem mindig is furcsa volt, hogy itt Szegeden, a paprika hazájában fehérek a főzelékek, a kocsonya. Nálunk Szekszárdon anyám minden rántásba rak paprikát, ezért minden főzelék pirosas-barnás, és a kocsonya is piros. Sőt a borsófőzelékben nincs cukor, viszont van benne fokhagyma. De az itteni népek fehéren és édesen szeretik, ezért igyekeztem a kedvükben járni. Sikerült.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://totja.blog.hu/api/trackback/id/tr845510880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.